Kvalita medu a jak ji poznat
Víte, že nejfalšovanější potravinou na světě je po olivovém oleji a vínu med? Med se falšuje zejména přidáváním třtinového nebo kukuřičného sirupu a často k nám přijede z Číny nebo ze zemí mimo EU.
Lidé se často mylně domnívají, že zkrystalizovaný med je špatný med. Je to přesně naopak, každý čistý med po čase krystalizuje (kromě medu lesního). Nekrystalizují právě medy ředěné, kde je ve velkém přidána fruktóza a další látky. Krystalizací tedy med neztrácí na své kvalitě.
Falšování medu už je tak sofistikované, že rozdíly se dají poznat pouze pod mikroskopem v laboratoři. Nejlepší způsob, jak se falešnému medu vyhnout, je tedy najít si svého včelaře a odebírat med od něj. Hobby včelaři si přece jen nebudou kazit svou pověst pančováním medu.
Zdroj: www.ivcelarstvi.cz/vceli-med/